Päronet är en söt samt saftig frukt som uppskattas lika väl av vuxna som barn. Det plockas från päronträdet som är ett stort, rakt träd som är nästan lika slittåligt som äppelträdet. Päronet är, precis som äpplet, en av få frukter som helst växer och frodas i vårt sydsvenska klimat och har funnits här sedan Medeltiden. Päronen mognar på sensommaren och har sin skördetid mellan augusti samt september. Päron kan lagras någorlunda länge i kall miljö, men är väldigt känsligt för stötar varefter det ruttnar kvickt.
Smaken av ett moget päron är söt och mjuk och är inte alls lika syrligt som äpplet. Det finns skilda sorter och både smak samt konsistens varierar. Ett päron kan vara tämligen torrt, mjöligt eller så saftigt att det är problematiskt med all saft som rinner ur det när man sätter tänderna i det. Vanligtvis används päronet till att ätas som det är, men stundtals görs det dessutom mos eller juice.
När Gert Strand skulle ta fram 16 smakessenser för kolsyrat vatten så valde han att göra en essens som har smak av Päron. Han var säker på att det skulle kunna bli en favorit bland många. Aromhusets Päron är en essens fullkomligt utan socker alternativt sötningsmedel. Både smak samt lukt stämmer totalt överens med riktiga päron och att ha päronsmak i sitt bordsvatten är riktigt gott och uppfriskande.
Samtliga Aromhusets smaker går att blanda med varandra. Just Päron är oerhört god som den är alternativt tillsammans med Äpple eller Persika. Päron och Vanilj är också en perfekt kombination, om än kanske en aning otippad.
Det faktum att Aromhusets essenser är fria från socker medför att de ligger mycket rätt i tiden. De kan drickas med gott samvete av både barn och vuxna och är definitivt ett piggare alternativ än typiskt, slätt vatten. Vi dricker överhuvudtaget mer kolsyrat vatten än tidigare och smaksatt kolsyrat vatten säljs det mer av i butikerna är naturellt. Efterfrågan är enorm men utbudet är, trots att det är betydligt större än i de flesta övriga länder, fortfarande rätt så begränsat. Det finns någorlunda många smaker, men smakstyrkan är oftast enormt svag och ibland hade det varit smakligt med lite extra smak.
Aromhusets essensflaskor innehåller 30 ml koncentrerad smak samt räcker till ca 15 liter kolsyrat vatten. Man rekommenderar 2 ml essens per liter vatten för att erhålla en smakstyrka som ligger något ovan den man finner i butikens drycker. Det är dock fullkomligt upp till en själv ifall man vill ha svagare alternativt starkare smak och med flaskans kapsyl alternativt medföljande doseringspipett är doseringen minsann oproblematisk.
Man kan använda Aromhusets Päron till färdigt kolsyrat vatten från affären, men vill man spara lite pengar, slit och släp samt göra en god gärning för miljön, så kan man lika gärna investera i en kolsyremaskin och göra jobbet själv. Det tar inte mer än några sekunder att kolsyra kranvatten och resultatet blir detsamma som det man får från de dyra märkena i närbutikens hyllor. Vad gäller Aromhusets Päron samt övriga essenser så passar de lika bra att ha i alla sorters kolsyrat vatten.