Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött samt energirikt och består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt anförande och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros.

Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs typ standard socker som bit- alternativt strösocker.

Det finns flera olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- alternativt betsocker) och stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det ska vara nyttigt för anatomin.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel dricka som Coca Cola är ej nyttigt.

Visste man att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sej med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice.

Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler som du knappt hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite olika val till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Kostfibrer

Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% knallar rakt igenom anatomin, andra blir mat åt nyttiga mikroorganismer i tarmsystemet.

Är i många annorlunda livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller “goda” fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika nickname

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men har blott ca 75% sötma mot socker. Finns på allt-fraktfritt.com.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej upp alls av kroppsfunktionerna.

Inget kalorier samt Inget i GI (glykemiskt Index).

Liknar samt innehar samma granulering som strösocker.

Är naturligt i päron, meloner samt svamp med flertal.

Sucralose flytande


Sukralose finns här

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är gjort av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier samt inga kolhydrater med övriga ord.

Det nya sötningsmedlet, producerat utav socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker. Mer Info Här.

Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, skänker bara sötman och är perfekt till kaffe, the och dylik.

Sacketter ger bara sötman.

Önskar man även få “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är tvättad kolhydrater skapade utav stärkelse som brutits minska i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer utav glukosenheter och är en mycket enkelt, vit, kristalliknande och smaklös materia.

Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin alldenstund det tas opp snabbt i anatomin.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som nyttjas istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i klar livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam innehar, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 födoämnen världen över, varav ca. 2000 i Europa.

Substansen nyttjas som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, godis, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.