KALCIUMKLORID är ett salt som både avfuktar och smaksätter

Detta salt har åtskilliga positiva fördelar samt effekter. En av dessa är den avfuktande effekten som man kan ha ett stort behov av i förråd såväl som i båtar som ska ligga på land under vintern. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.

fuktsalt

Göra egen torrboll med kalciumklorid för effektiv avfuktning

Om du ska tillverka en egen torrboll för din båt eller källare är det mycket viktigt att du inhandlar rätt typ av salt för att få en bra avfuktning. En vanlig missuppfattning är att vanligt vägsalt kommer fungera bra, men det fungerar inte bra. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.

För att få ett bra resultat ska man använda kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid för avfuktning. Det gäller att hitta ett bra pris på saltet eftersom du kommer behöva en rätt så stor förpackning. Här är ett tips att handla online hellre än att gå till en lokal butik som kan ha ett begränsat utbud av salter.

Du fixar själv lätt en torrboll. Ta bara ett stycke tyg lite större än att det rymmer cirka 10kg salt, gör en boll och knyt ihop med snöre och häng upp den. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. En annan variant kan vara att placera ett durkslag i en hink och sedan fylla på med salt.

En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.

Du kan också använda sig av kalciumklorid som smaksättare

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Detta salt har då beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Det används exempelvis som bryggsalt vid öltillverkning.

Det ger naturligtvis ölet en något saltare smak men också en stabilare och mer balanserad smakupplevelse tack vare kalciumet. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.

Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. Man hittar saltet till bra priser och med godkvalitet online.

Om det finns någon hembryggbutik kvar i dina trakter kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet där, annars finns det alltid online hos exempelvis hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller ibland på Tradera.