Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En huvudsaklig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

brygg

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det minsann ej spelar någon roll.

Något man tvingas komma ihåg är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl återigen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation återigen.