Förkylningstider? Då är det hög tid att plocka fram dina små flaskor med eteriska oljor.

Väldoft påverkar oss människor positivt medan unken rutten lukt gör oss negativt påverkade, så det är inte fel att påstå att dofter påverkar vår allmäna hälsa. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. Olika växter ger olika dofter till eterisk olja.

eucalyptus

Oljorna finns lagrade som i små fack i blommor, frön, löv och till och med rötter. Det här är dofter som kan användas precis som de är för att skapa godare doft i rum eller med aromaterapi för att aktivt påverka den egna hälsan via massage. Oljorna hittar du ofta som smak och dofttillsatser i karameller och annat godis.

Snuvig eller förkyld då kan eteriska oljor vara en räddare i nöden.

Det är i förkylningstider när näsan är täppt som oljorna kan visa sina förtjänster som mest. Varje eterisk olja har en specifik doft som du kan välja själv efter ditt humör och gärna på vintertid med levande ljus och en aromatisk olja. Bli inte förvånad om den doftolja som är din favorit inte alls passar dina vänner, vi har alla olika referenser.

Om man har fått en eländig förkylning kan kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja kännas som något hemtrevligt och lugnande.

När näsan är täppt och livet känns eländigt kan säkert lite eukalyptus olja pigga upp humöret och ge lite välbefinnande. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Bunkra upp lite oljor med citron, mint och pepparmint i förkylningstider.

Lär dig mer om aromaterapi med eterisk olja hemma

Läs kommande tips hur du kan utnyttja olika eteriska oljors terapeutiska effekt själv i lugn och ro i hemmet. Vill du ge eller ha en äkta ekolisk behandling är det enda du behöver en bra olja som bas och den eteriska olja du föredrar. vad är aromatiska oljor. Man kan faktiskt minimera och få bort både huvudvärk och muskelspänningar med hjälp av att massera med doftolja.

Vid massage enligt aromterapimetoden bör du först känna till att olika eteriska oljor har olika egenskaper. Det är tre eller fyra dofter du alltid bör ha hemma; Lavendel, rosmarin, jasmin och även pepparmint. Du kan prova att mixa olika dofter men kontrollera att de inte krockar med varandra.

Man kan använda oljor som pepparmyntsolja och jasminolja som massageolja eller i badet. Alla aromoljor är koncentrat så före den appliceras på hud ska den spädas ut med en basolja. Dosera den eteriska oljan på rätt sätt så är den helt ofarlig att använda.

Du kan handla doftolja på lite olika sätt.

Provsniffa en doft du inte är säker på. Vissa eteriska oljor som jasmin, lavendel och rosmarin är redan så kända att de flesta kan redan deras dofter. Då kan man tjäna på att handla online där man får bästa priserna för oljorna.